Superowoc z południowo-wschodniej Azji

Tajemniczy owoc przywędrował do Europy w 2003 roku i z roku na rok zyskuje na popularności dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Noni – bo o tym owocu mowa, nazywany też morwą indyjską dołączył do grupy superfoods, tuż obok owoców takich jak: jagody goji, jagody acai, rokitnik, czy żurawina. W składzie morwy możemy znaleźć wiele wartościowych substancji odżywczych, takich jak witaminę C oraz witaminę B3, ale również znaczące ilości żelaza i potasu. W tradycyjnej medycynie Chin czy Indii wyciąg z morwy stosowany był na różnego rodzaju bóle.

 

Obecnie popularny jest sok z noni, który jest łatwo dostępny na rynku. Sok z tego owocu pomaga na bóle głowy, bóle menstruacyjne czy też bóle stawów. Ponadto ma on korzystnie działanie na cukrzycę, depresję, gorączkę czy grzybice. Wykazano też iż wpływa na poprawę trawienia, wrzody żołądka, a nawet nadciśnienie. Korzystnych aspektów mających wpływ na nasze zdrowie jest więc całkiem sporo. Owoce noni nie są jednak wskazane dla wszystkich, powinny ich unikać kobiety ciężarne, matki karmiące oraz dzieci. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość potasu, osoby z chorobami nerek również powinny uważać.

Artykuł powstał dzięki https://pijnoni.pl

Author: gladziegipsowe.com.pl